Chanthanu Traditional Thai Health Center                                    

                       Thaise Traditionele Massage voor iedereen, overal en altijd.                     Leer het zelf  !

Massage preventieve gezondheidszorg ?

De meeste mensen denken bij massage aan ontspanning, aan iets luxueus of iets voor op vakantie. Maar wist je dat massage ook heel goed is voor je gezondheid ? Massage is heel goed voor de organen van het lichaam. Een goed uitgevoerde massage werkt preventief en curatief. In Azië wordt massage al eeuwenlang gebruikt in ziekenhuizen om wachtlijsten te verkorten, operaties uit te stellen of om deze zelfs te voorkomen. Massage is in heel Azië volledig in het dagelijks leven geïntegreerd en is één van de belangrijkste pijlers in de reguliere gezondheidszorg. Ouders masseren hun kinderen en de kinderen leren zo weer hun ouders te masseren hun ouders om ziekten te voorkomen en zo soepel mogelijk te blijven. Als mensen ziek worden of zijn, werken professionele massage therapeuten altijd samen met de doctoren die wij in het westen artsen noemen. De therapeut zal indien nodig altijd eerst doorverwijzen naar een arts.

Het aantal mensen dat in het westen een massagetherapeut bezoekt en de verbluffende resultaten zelf hebben ondervonden neemt vandaag de dag sterk toe. Vaak door een kennismaking tijdens een vakantie in Thailand maar ook steeds vaker op aanbeveling van een familielid of bekende.

Toch zijn wij in onze westerse cultuur in veel opzichten nog steeds meer gericht op genezing, dan op preventie.  

We houden rekening met een goede hygiëne, we geven preventief vitamine druppels aan onze kinderen, we nemen vaccinaties wanneer we die nodig hebben, we proberen gezonder te eten maar ondertussen zitten we dagenlang op een verkeerde stoel voor de computer. Vaak net zo lang dat we onze armen, pols of schouder nauwelijks meer kunnen bewegen (RSI) en moeten we uiteindelijk de dokter bezoeken. We nemen een ibuprofen of paracetamol voor onze hoofd- en rugpijn en intussen stijgt het aantal depressieve en volledig afgebrande mensen explosief. Alleen al in Nederland worden per jaar meer dan 100 miljoen geneesmiddelen voorgeschreven. Wat nog verontrustender is, is dat wij de koplopers in de wereld zijn als het gaat om het gebruik van antidepressiva en kalmeringsmiddelen zit. Het werd zelfs normaal om te zeggen: ik neem gewoon een pammetje - de medische term is benzodiazepines, maar wordt vaak aangeduid als pam: temazepam, oxazepam, diazepom  enz. In 2016 nam 1 op de 10 mensen in Nederland psychoactieve medicatie. In 2017 gebruiken meer dan 1 miljoen mensen in Nederland antidepressiva. Het stoppen met deze medicatie is erg moeilijk omdat snel gewenning en steeds vaker ook verslaving optreed.  Onderzoek toont aan dat het gemakkelijker is om mensen van een heroïne verslaving af te halen dan van antidepressiva. Massage therapie heeft hetzelfde effect als ibuprofen of een antidepressivum, maar zonder de bijwerkingen. Wekelijkse massage kan klachten zoals schouder-, hoofd- en rugpijn of letsels als RSI, carpal tunnel of frozen shoulder voorkomen en  zelfs genezen.

Een traditionele Thaise massage remt de aanmaak van cortisol (cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd). Hierdoor ontspant een goede massage al na enkele minuten. Doordat massage de aanmaak van lymfocyten bevordert (witte bloedcellen) versterkt massage het immuunsysteem. Onderzoek op een aantal westerse universiteiten heeft aangetoond dat massage de activiteit van bepaalde genen ook positief beïnvloedt waardoor ontstekingen in de spieren en pezen minder vaak voorkomen.

Als u vaak pijnstillers, kalmerende medicijnen of antidepressiva gebruikt zou u eigenlijk eens een massage moeten proberen.

Nobelprijswinnaars ontdekten dat ziekte wordt veroorzaakt wanneer cellen op het juiste moment niet op de juiste plaats informatie kunnen overbrengen naar een andere cel in ons lichaam zoals we dit zien bij  Alzheimer, diabetes, Parkinson en allerlei immunologische ziekten. Om deze ziekten te helpen voorkomen zou de bloedsomloop optimaal moeten werken. Regelmatige diepe acupressuur massages is een goede, zo niet de beste manier om de bloedsomloop te stimuleren en te verbeteren.

Naast het voor iedereen bereikbaar maken van Traditionele Thaise massage is een ander belangrijk onderdeel van onze missie om de mindset van zoveel mogelijk mensen van curatieve gezondheidszorg naar preventieve gezondheidszorg te veranderen.

Om massage in ons dagelijks leven te kunnen integreren, om gezonder, gelukkiger en meer ontspannen te leven hebben wij i.s.m. ITM Thai Hand Amsterdam een aantal workshops, massagestudies, een Thaise Yoga Massage-lerarenopleiding en behandelingen ontwikkeld. Daarnaast  organiseren we 2 keer per jaar een retraite naar Thailand waar u massage kunt leren en ontspannen.

(tijdens deze retraite kunt u een examen afleggen voor een internationaal erkend massage certificaat)

Word gezonder door onze lessen! Tijdens onze lessen leren we u niet alleen de beste massage technieken, maar u wordt ook gezonder. Onze onderwijsmethodologie heet VAK, visueel, auditief en kinesthetisch, wat betekent dat u eerst de leraar bekijkt als u de massage technieken uitlegt. Daarna geeft u de massage aan een medestudent en ontvangt u de massage. Zo leer je op 3 manieren. Maar op deze manier werk je ook op je eigen gezondheid.

  Met dank aan Nicole van Zurk (co Founder van ITM Thai Hand Amsterdam/Berlin)