Chanthanu Traditional Thai Health Center                                    

                       Thaise Traditionele Massage voor iedereen, overal en altijd.                     Leer het zelf  !

Tok  Sen Massage

Deze unieke massage methodiek vindt zijn oorsprong in het Chiang Mai Lanna gebied in het noorden van Thailand. De kennis van deze oude massagevorm is zo een 600 jaar lang alleen mondeling overgebracht waardoor er nog steeds weinig over deze massage bekend. De kennis van Tok Sen (hamer massage) werd zorgvuldig binnen de behandelende families geheim gehouden zodat hun (vaak enige) inkomsten bron beschermd bleef. Zo was de ene familie gespecialiseerd in hoofdpijn, de andere in rug, nek en schouder klachten en de volgende weer in armen en benen. Door dat er verschillende specialisaties waren gingen de mensen dan altijd naar de masseur met de beste resultaten voor hun klachten.

De Provincie Lanna (een miljoen rijstvelden) met als hoofdstad het beroemde Chiang Mai is beroemd om haar Tok Sen specialisten. Deze massagetechniek komt in andere vormen ook voor in Chinese massage technieken (het bewerken van acupunctuurpunten en meridianen). Met behulp van de Tok Sen technieken (Tok betekent in het Thais kloppen of vallen en Sen betekent energiebaan) worden pezen en spieren soepel gemaakt en wordt de doorstroming in de energiebanen gestimuleerd.

Een originele Tok Sen set bestaat uit een houten hamertje en een stokje dat een beetje op een beitel of een stempel lijkt. Volgens de kosmologie moet dit hout zijn van een hard houten  boom (teak, acacia) waar de bliksem is ingeslagen en daarna is ingewijd door monniken in een Tempel.

Hoewel het gebruik van een hamer en beitel op het lichaam misschien wat bruut overkomt is een Tok Sen-behandeling bijzonder ontspannend en zeker niet pijnlijk. Het houten stokje wordt op bepaalde plaatsen (spieren, pezen, meridianen en acupressuur punten. Altijd op de zachte weefsels) op het lichaam geplaatst waarna er zachtjes op wordt gehamerd. De trillingen en de lichte druk zorgen ervoor dat geblokkeerde energie (stagnatie) weer gaat stromen en de pezen en spieren weer snel zacht en soepel worden.

Een goede Tok Sen massage is meestal een combinatie van ,,hameren,, en de duw, trek en stretch technieken van de Traditionele Thaise Massage. Tok Sen massage wordt net als bij de traditionele Thaise massage uitgevoerd over makkelijk zittende, kleding, of als onderdeel van een massagebehandeling op de blote huid met speciale olie. De behandeling begint meestal met het opwarmen van het lichaam door het uitvoeren van druk technieken en strekkingen uit de Thaise massage, waarbij de Sen-lijnen behandeld worden door het drukken met de duimen en of hand palmen en vervolgens behandeld met de speciale houten hamer en beitel. Deze vibraties werken diep door op het bindweefsel, de spieren, de zenuwuiteinden en activeren de energielijnen (Sen, meridianen). Tegenwoordig gebruikt men vanwege het harde tikkende geluid van hout op hout vaak een kleine rubberen hamer.